6 Tips voor een meesterlijke ‘elevator pitch’

Daar staat u dan! In de lift naar de 6 verdieping van het kantoor en met niemand met minder dan een toekomstige klant. U heeft de unieke kans om in één minuut uw grootste idee te pitchen. Het is dus belangrijk dat u uw tijd goed benut en uw verhaal kort en krachtig weet over te brengen, maar hoe doet je dat nou precies? Tijdens de salestraning bij Business Club N.V. werd dit thema behandeld door Gijsbert van de Weg en Jack Esselink. Hieronder treffen jullie 6 tips aan en uiteraard een vlog van beide heren.

  1. Start met ‘waarom?’

Is het u ook opgevallen? Klanten krijgen enorm veel aanbiedingen, hebben weinig en tijd en moeten snel beslissen! Het is dus van belang dat uw boodschap ook echt dé boodschap in zich heeft. Maar hoe vertelt u deze boodschap nou precies? Zelf vind ik de ‘waarom’ methode erg prettig. Met de waarom-vraag kun je de klant namelijk inspireren omdat je uitlegt waar je het voor doet. Je laat zien dat je de noodzaak van de klant snapt en aanvoelt waar hij mee zit.

  1. Oefen je pitch

Een pitch moet kloppen want je hebt maar 1 kans. Zorg dus voor structuur! Allereerst is dit belangrijk voor jou. Jij weet wanneer je wat gaat vertellen en welke lichaamshouding je hierbij wilt uitstralen. Maar ook voor de klant is het prettig, er zit echt een verhaal in je pitch en klanten worden erin meegezogen. Probeer je pitch zo te doen dat er duidelijke lijn staat.
Je begint met de kop en start met een krachtige opening en vertelt meteen waarom (zie tip 1) je hier bent. In het middenstuk leg je waarom jouw dienst of product zo relevant is voor de klant. In de staart sluit u af met een concrete actie (zie tip 5)

En de beste tip is misschien wel om het gewoon lekker voor de spiegel te oefenen. Maak het tot een eigen verhaal waarbij je continue realiseert hoe de klant jou ziet staan.

  1. Verpak je boodschap aantrekkelijk met beeldspraak

Je zult het met mij eens zijn, het is leuk om een cadeau te krijgen maar het cadeau is nog mooier als het aantrekkelijk is ingepakt. Bij een pitch is het niet anders! Maak je pitch mooi! In mijn pitches gaat het vaak over dat onze werkwijze zorgt voor een kostenbesparing. Druk dit uit in geld of in een percentage.

Druk het uit in een metafoor: “Met deze werkwijze houden we zoveel geld over dat u als klant er iedere jaar een mooie auto van kunt kopen”. Maak het tastbaar voor de klant!

  1. Maak het relevant! What’s in it for them?

Vergeet niet dat u ‘ongevraagd’ uw idee deelt in de lift. Zorg er dus in ieder geval voor dat uw pitch de moeite waard is voor  uw gesprekspartner om naar te luisteren. Uw gesprekspartner moet dus een centrale rol in uw betoog krijgen. Dit kunt u doen door de vraag te beantwoorden ‘What’s in it for them?’. Dit kan van alles zijn: minder werkdruk dus meer vrije tijd, een hoger rendement of een bepaalde status.

Daarnaast is het belangrijk om u te verdiepen in de vraag “Wat overtuigt diegene?” Zo zal de financieel directeur eerder overtuigd worden door het argument van kostenreductie, terwijl de productmanager het argument van kwaliteitsverbetering juist overtuigend vindt.

  1. En dan komt de klapper

U bent bijna bij de 6e verdieping en heeft nog maar een paar seconden om uw gesprekspartner te overtuigen. Om te voorkomen dat uw idee in de lucht blijft hangen en uiteindelijk in het informatiegeweld ten onder gaat, moet u dit laatste moment twee dingen doen: Verwerk ten eerste een ‘Call-to-action’ in uw verhaal. Op deze manier stimuleert u uw klant om zelf de volgende stap te nemen.

Sluit tot slot af met een krachtige uitsmijter; een oneliner die nog even terugpakt op uw kernboodschap of uw metafoor. Bijvoorbeeld: “Hier geef ik u mijn kaartje zodat u mijn gegevens in ieder geval heeft. Verder stel ik voor om u volgende week te bellen, zodat ik u het plan verder kan toelichten en houdt alvast een plekje vrij in uw agenda voor het uitzoeken van een nieuwe auto!

  1. Practice makes perfect

De beste pitchers worden ontwikkeld door heel vaak te oefenen en door deze aan andere mensen te presenteren. In de salestraining van de Business Academy filmen wij dit onderdeel. De cursist krijgt letterlijk zijn eigen presentatie te zien. Ongemakkelijk? Een klein beetje maar we doen het jou te helpen en te verbeteren. Samen kijken we naar wat je zegt, hoe je het zegt, wat is je houding en heb je de aandacht van de zaal echt?

Benieuwd geworden?

Eén ding is zeker, je gaat naar huis met een voldaan gevoel en bent je bewust van je eigen verhaal. De volgende dag is jouw verhaal scherper en vloeiender!

Benieuwd wat voor jou kunnen betekenen op het gebied van sales en stortytelling? Bekijk dan de vlog of bel mij op 0611397098 of mail naar johan@businesseffect.nl

 

Reacties zijn gesloten

Navigeer